Bericht van de Baancommissie

Op de green

We weten allemaal dat de greens de meeste gevoelige en kwetsbare delen van de golfbaan zijn. In het bijzonder het deel rond de hole. We komen er allemaal terecht om een geputte bal terug op te nemen. We willen graag de aandacht vestigen op een aantal punten die bijdragen aan het behoud van de greens en met name van de holes.
 

Bij de invoering eerder dit jaar van de nieuwe golfregels is het toegestaan de vlag in de hole te laten bij het putten. Hier wordt door velen gebruik van gemaakt.
Echter wordt hierdoor ook een negatief aspect geïntroduceerd. Namelijk dat de bal met hulp van de stok uit de hole wordt gehaald! Wel handig, maar niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de hole. De kwetsbare randen raken hierdoor gemakkelijk beschadigd.
Aanbeveling is om te putten met de vlag uit de hole of gebruik te maken van een smalle ball-retriever, indien u fysiek moeite heeft om uw bal uit de hole te nemen.

Het gras op de greens is door de natte omstandigheden gevoelig voor Fusarium (niet te verwarren met Dollar-spot). De schimmel wordt gemakkelijk verspreid via geïnfecteerde maairesten onder de voeten van mensen en dieren en door wind en water.

Advies is om niet door de gebieden met Fusarium te lopen indien het niet strikt noodzakelijk is. Zo draagt u bij aan de voorkoming van de verspreiding van deze schimmelinfectie. De greens zijn reeds behandeld ter voorkoming van Fusarium.

Vanwege de aanhoudende regenval ontstaan er op de greens gemakkelijk pitchmarks.

Wist u dat een ronde golf gemiddeld een zestal pitchmarks oplevert. Op een doorsnee dag worden er 70 rondes gespeeld, wat neerkomt op 420 pitchmarks per dag. Per maand 12.600 en 150.000 per jaar!
Indien er geen pitchmarks gerepareerd worden, wordt putten onder die omstandigheden een bijna onmogelijke opgave.

Het devies is dan ook; repareer uw pitchmarks. En nu u toch uw pitchfork in de hand hebt ook die van een andere speler die het vergeten is.

Op een van de infoborden in het clubhuis hangt een lijst waarop u kunt zien welke green onder uw verantwoordelijkheid valt. De 1ste letter van uw achternaam is gekoppeld aan een green.

Zo houden we samen met het greenkeepersteam de greens in een zo optimaal mogelijke conditie.